Ha telefonon tenné fel kérdését
+3670 426 9721

A működő párkapcsolat alapja az elköteleződés?!

Egy értékes tanulmány kapcsolatainkról


E tanulmány elgondolkodtatott és ráébresztett számtalan „hibára”, amit elkövethetünk egy kapcsolatban. Rámutatott arra, mennyire fontos az elköteleződés és mit is érdemes értenünk alatta pontosan. Mit jelent a boldogság és hogyan élték meg elődeink, éljük meg mi napjainkban? Csak egy lehetséges vélemény párkapcsolati útmutatóként, ám ha figyelmesen olvassuk, sokat segít a hétköznapokban. Vajon érdek- vagy életközösségben élünk-e?
 
Következő cikkeinkben mindennapi megoldásokat is adunk ahhoz, hogyan segítsük és építsük kapcsolatunkat tudatosan életközösségként.
 
Ajánljuk figyelmetekbe a tanulmányt!
Részletek Kopp Mária és Skrabski Árpád tanulmányából
 
 „Országos reprezentatív felméréseinkben megkérdeztük, mit tartanak a legfontosabb értéknek az emberek, és első helyen a boldogságot jelölték meg. Kérdés csak az: mit értsünk boldogság alatt?”
 
 „Az ókori filozófusok szerint a boldogság a belső szabadságot, nem külső körülményektől függő belső harmóniát jelent, kölcsönösséget, bizalmat és megbízhatóságot, valódi emberi kapcsolatokat, célokat és tartalmat az életben. Mindezek az érett személyiség jellemzői, természetesen minden életkorban más szinten, a személyiség érési szakaszainak megfelelően.”
 
„Az életközösségben a partner nem eszköze az egyén boldogulásának, hanem az egyént felülmúló cél. Ennek a célnak az elnyeréséért és megtartásáért az egyén szívesen hoz áldozatot.”
 
„Aki párkapcsolatban akar élni, többszörösen el kell kötelezze saját magát. Ennek a folyamatnak az eredménye önmaga társadalmi identitásának megtalálása.”
 
„Az életközösség létrejöttének kulcsponti eleme a teljes elköteleződés: »Én Veled akarok tartós kapcsolatban élni, ezért hajlandó vagyok bármilyen áldozatra.« Természetesen az elköteleződésnek sok formája van. Minden pár egyéni formát választ. Az esküvőnek is az elköteleződés a célja. Sok kapcsolat azért bizonytalan, mert legalább az egyik partner nem kötelezi teljesen el magát.”
 
„A jó párkapcsolat a krízisek leküzdése során alakul ki. Vannak dolgok, amit az egyik partner elviselhetetlennek érez a másik viselkedésében. Az vezet váláshoz, ha ezek kimondatlanul maradnak. Hogyan lehet a konfliktusok kezelését és a felelősségre vonástól mentes kapcsolatot egyszerre megvalósítani? A konfliktusban a két partner egymást teljesen elfogadja, csak valamilyen beidegzést, rossz szokást szeretne módosítani éppen a jó kapcsolat érdekében. Ez nem fajulhat oda, hogy a másik személyét tagadja meg valaki. Olyan kijelentéseket nem tehet, amivel rombolja a másik személy identitását, önazonosságát. A kritika egyértelműen a másik önazonosságának erősítését kell célozza. Egy ilyen kommunikáció igen nehéz, csak úgy valósítható meg, ha a partnerek egymást valóban szeretik.”
 
„Az életközösséghez a verbális és nem verbális elismerés folyamatos gyakorlata szükséges. Annál értékesebb a dicséret, minél inkább konkrétumokat, apróságokat tesz szóvá.”
 

„A felelősségvállalás, érzelmi áttetszőség, a partner elismerése újfajta kreatív energiákat szabadít fel, ami az egyént és a párkapcsolatot egyaránt gazdagítja. A pozitív pszichológia szerint a boldogság harmadik, legfelső szintje, ha úgy gondoljuk, hogy az életünknek van értelme. Ez a kreatív energiák kibontakozásának értelmes irányt szab. Azt jelenti, hogy a párkapcsolat kibontakozása során mindketten megtalálták társadalmi identitásukat, megtalálták helyüket a társadalomban, a világban.”

Ha szeretnél kevesebb konfliktust a családban, jelentkezz asszertív kommunikációs tréningünkre. Garantáltan nagyobb lesz a családi béke!
 
(A teljes tanulmány itt olvasható, a hivatkozás mentve 2014 márciusában.)
« Vissza az előző oldalra
Bejelentkezés
Leszel a barátunk?