Ha telefonon tenné fel kérdését
+3670 426 9721

Hogyan kezeld 5 lépésben a konfliktusokat?

 
Hogyan kezeld 5 lépésben konfliktusaidat?
 
 
Minden olyan helyzetben, ahol érdekeink ütköznek a másik érdekeivel, felmerülhet a konfliktus lehetősége – az pedig csak olyan helyzetben alakulhat ki, ami nekünk fontos, vagyis értékrendünket érinti, esetleg a nem egyezőség mögött – akár személyekről, akár csoportokról van szó – különböző igények, szándékok, vágyak, törekvések, érdekek, szükségletek, nézetek, vélemények húzódnak. (Szekszárdi 1995, 1996)

A konfliktus szó eredetét tekintve önmagában: a latin confligo „összevet, (fegyveresen) összecsap, megütközik, perlekedik” szóból származik. Jelentését tekintve egyének vagy társadalmi csoportok közötti ütközés.
 
Ha úgy érzed, konfliktushelyzetekben nem reagálsz megfelelően, de már szívesen változtatnál a hozzáállásodon – mert érzed, fölöslegesen viszik energiádat ezek a helyzetek –, úgy fogadd meg alábbi tanácsainkat, hogy könnyebben éld mindennapjaidat.
 

  1. lépés – Juss el oda, hogy szeretnél megállapodni a másikkal – talán a legfontosabb lépés, hiszen enélkül nem lehet változás.
  2. lépés – Tégy úgy, hogy mindkét fél igazságosnak és korrektnek érezhesse a megállapodást és az oda vezető folyamatot – hiszen hosszú távon csak így tartható meg az eredmény.
  3. lépés – Hallgasd meg a másikat, mondd el érzéseidet őszintén és – amennyire csak lehet – tárgyilagosan.
  4. lépés – Légy hatékony úgy idő, mint erőforrás-felhasználás tekintetében. Fontos, hogy értékteremtő lehetőségek szülessenek mindkét fél részéről.
  5. lépés – Fontos, hogy ne a múlt történéseinek megítélésére koncentráljatok (azon már úgysem tudtok változtatni), hanem a jövőben keressetek számotokra, mindkettőtök számára elfogadható megoldást.
  6. lépés – Olyan megállapodást kössetek, amely mindenki számára elfogadott az általa erre fordított időben és energiában egyaránt. Olyat, amelynek segítségével megőrizhetitek az együttműködést, és akkor is újratárgyalható, ha a körülmények megváltoznak.
« Vissza az előző oldalra
Bejelentkezés
Leszel a barátunk?