fbpx

Két baba – két karakter

ket-baba-ket-karakter

Immár kétgyerekes apukaként lehetőségem adódott, hogy megfigyeljem, mennyire eltérő lehet két újszülött első napja ezen a Földön, ha különbözik Enneagram karakterük.

Bátyus béketeremtő, 9-es. Ennek a karakternek a sajátja, hogy a dühe vakfoltban van, azaz nincs vele tisztában, sőt -nem tudatosan- tagadja azt, pedig mindeközben a legfőbb mozgatórugója személyiségének. Békés, kedves, közvetlen, nyitott és humoros emberek, de csak addig a pillanatig, míg nem szembesülnek igazságtalansággal, mert akkor robban az, ami nincs is: a dühük.

Bátyus életének első napjának első óráját nagyrészt kettesben töltöttük.

A szülésznő instrukciója úgy szólt, hogy „Apuka, most van fél órája, hogy megtanítson mindent ennek a gyereknek”. Kell ennél több egy pedagógus identitással bőségesen megáldott Apának?! Dehogy! Elmagyaráztam neki mindent, különös hangsúlyt fektettem a kapcsolatteremtés és ismerkedés témakörére (közismertebb nevén: a csajozásra), amit kisfiam áhítattal hallgatott, szorosan hozzám bújva, békésen pihengetett és -szentül állítom- a vicceimen még mosolygott is. Szemét szinte egy pillanatra se próbálta kinyitni, adott volt az ősbizalom irányomban, a fény viszont szokatlan és kényelmetlen volt számára.

Öcsi érkezése sokkal tovább tartott, óvatosan és megfontoltan hagyta el a biztonságot jelentő Anyát valami újért, kockázatosért cserébe. Öcsi lojális, 6-os, avagy a félelem számára vakfoltban van, nem azért gyűjti az információt, építi fejében a forgatókönyveket, mert fél az ismeretlentől, dehogy! csak az épeszű ember felkészül a kockázatra, hogy időben tudja kezelni azt. 

Öcsi nem nyugodott meg a karomban, homlokát ráncolva tiltakozott, amiért … mindenért, ami ismeretlen és veszélyesnek tűnő ebben a világban (ha tudott volna beszélni, akkor biztos azt mondja, hogy ’nem azért, mert féltem, csak felháborított ez a rendezetlenség’). Szeme nyitva és jobbra-balra cikázik, mintha a menekülési útvonalat térképezné fel. Hiába meséltem neki a csajokról, a bulikról, az emberekről és a kalandokról, amik várnak rá ezen a bolygón, nem hatotta meg, mint bátyját pár évvel korábban. Így kénytelen voltam változtatni a bevált recepten és elkezdtem neki a családtagokról beszélni, róluk is olyan megközelítésben, hogy ki miért és hogyan jelent majd biztonságot számára. Ez a téma már jobban tetszett neki, de meglepő módon csak akkor nyugodott meg teljesen, amikor számokról, adatokról és információkról kezdtem értekezni számára. Épp az integrálszámítás részleteibe merültem volna el, amikor szerencsére elérhetővé vált fő szövetségese: Anya. Így teljessé vált a biztonság.

A családban az első fotó alapján egyöntetű vélemény született róla, hogy Öcsi kiköpött mása Bátyusnak, amit magam se cáfolok kinézetük alapján. Mégis, már az első napjukat tekintve is mekkora különbség van a két baba között pusztán csak azért, mert más a mozgatórugójuk, más az Enneagram karakterük. Ennek megfelelően más módon érdemes feléjük fordulni, de erről majd egy következő mesében ejtek részletesebben szót…

Írta: Heinbach Dárius

Fürkész Holding Kft - stratégiai igazgató Uspješan korak d.o.o. - direktor/igazgató DarZnanja obrt - vlasnik/tulajdonos Közgazdász, senior tréner, Enneagram Tréner, NLP Master, T.A. tréner, networking regionális vezető és két gyermek édesapja.

További cikkei

Kapcsolódó cikkek

1 A tábla

Ezt a táblát, pár évvel ezelőtt készítettem és egy rövid erdei túraútvonalat jelöltem ki vele. Ez a kis …

2023-as világjárás 9 éve a világpiacon

Gyerekkorom óta terveztem, hogy vállalkozó leszek, részben azért, hogy magam dönthessek a saját életemről, szabad legyek és magam …

bni-logo ’Way to the Future’ stratégiai szövetségei

Új stratégiai együttműködések Az elmúlt év során új stratégiai együttműködésekkel gazdagodtam,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

A fejlődésedért vagyunk itt, és alig várjuk, hogy része lehessünk ennek az izgalmas útnak. Nincs más dolgod, mint írni nekünk és mi hamarosan válaszolunk.

Csapatunk készen áll arra, hogy segítsen a képzések kiválasztásában, időpontokban vagy akár egyedi igényekben.

Ha kérdéseid vannak, vagy szeretnél több információt kapni a képzésekről, bátran írj nekünk.


    Megértettem és elfogadtam az adatkezelési nyilvántartásban foglaltakat.

    Hírlevél feliratkozás

    Ha szeretnél értesülni a képzőközpont legfrissebb híreiről, akkor add meg neved és email címed!