fbpx

Eszik vagy isszák? – Avagy mit is jelent az online tréning a gyakorlatban?

eszik-vagy-isszak-furkeszholding

2006-ban kezdtem az online térben az oktatást, az akkori sulianten.hu projekt lehetővé tette, hogy középiskolásokat és egyetemistákat oktassunk gazdasági tárgyakból. Jól működött, pedig a mostani virtuális világhoz képest, akkor még csak kóstolgattuk az internetet… akkoriban még nagy betűvel kellett írni, úgy rémlik.

Azóta a figyelmem a személyes jelenlétre épülő tréningek felé kalandozott el, és bár még évekig volt igény az akkoriban rögzített anyagainkra, újakat már nem készítettünk. Nem jött még el az ideje. Most évek után ismét eljött az idő, hogy máshogy, ha nem online folytatnánk a munkát. Tehát belevágtunk és tartjuk az online képzéseket, egyiket a másik után. Milyen témában? Gyakorlatilag bármilyen téma kivitelezhető, amit ’élőben’ szoktunk…

  • igen, még a csapatépítő is, sőt a kommunikációs blokkokban az információ torzulás még látványosabban kopogtat a monitoron, hogy csak egyet említsünk a meglepetések közül…
  • igen, még a NLP technikák is tökéletesen működnek, életem legizgalmasabb kihívása volt úgy vezetni egy résztvevőt a transzállapotot igénylő gyakorlat során, hogy csak a orrnyeregtől felfelé láttam, mégis érzékeltem, hol tart, mire van szüksége a gyakorlat során.

Szoktak érkezni jellemző kérdések, nézzünk belőlük párat:

Nem fárasztó? 

De. Az. Épp ezért döntöttünk úgy, hogy nem 8, hanem 4-5 órás tréningnapokat tartunk, mert az még teljesen kellemesen átélhető, de már elég elmélyülést ad, hogy a mindennapi világból kiszakadva tudjunk új valóságot teremteni.

Nem túl sok a zavaró körülmény? 

De. Akár egy valódi tréningen is lehet(ne). Megcsörrenhet egy telefon, ahogy a tréningen is, ha nem tisztázottak a keretek. Jöhet valamelyik családtag, akár egy tréningen a főnök vagy a pincér (függvényében, hogy munkahelyen vagy egy konferencia teremben kerül az megrendezésre), és ahogy offline, úgy online is a tréner és a résztvevők rugalmasságán és helyzetfelismerésén múlik, hogyan kezeljük ezeket a helyzeteket. Kezeljük.

Nem személytelen ez így? 

Lehet az, mint ahogy személyes foglalkozást (hadd ne nevezzem tréningnek) is láttam már olyat… A tapasztalatom mégis az, hogy nagyon is személyessé tehető akár egy olyan tréning is, ahol a résztvevők még sose találkoztak személyesen, csak a zoom teremben ’futnak össze’ életükben először. Viszont a másik oldalon ez az újfajta kapcsolat az emberek között -valahogy, nem tudnám megmondani hogy, de- sokkal gyorsabban teremti meg azt a bizalmi viszonyt, ami kifejezetten szükséges egy személyiségfejlesztő, vagy akár egy kompetenciafejlesztő tréninghez.

Lehet így gyakorlatokat végezni? 

DE lehet ám! Sőt! Meglepve tapasztaltuk, hogy bizonyos gakorlatok sokkal jobban működnek, mert a Zoom kiscsoportos eszköze valódi elkülönültséget eredményez, ahol sokkal meghittebb beszélgetések révén nagyobb eredményeket lehet elérni, mintha egy tréningterem különböző sarkaiba próbálnánk elkülöníteni a résztvevőkből alakított csoportokat. Persze vannak olyan gyakorlatok, amikhez bőven kell kreatívitás, hogy átalakítsuk, vagy egy online térben is alkalmazható másikat gyártsunk, de talán pont ettől élvezzük ennyire az online tréningek jelentette kihívásokat. 😉

Akkor az operatív törzs záró epizódja után nem is akartok majd régi típusú tréningeket tartani? 

De. Nagyon várjuk, hogy személyesen is találkozzunk a résztvevőkkel, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy az online tréningek lehetőségével továbbra is élni fogunk, lesznek tisztán online és vegyes képzések is, hiszen így maximalizálható a tudásátadás hatékonysága. Várjuk azt az időt, amikor erről már szabadon dönthetünk, addig is kiélvezzük az online tér minden előnyét és lehetőségét, hiszen -ahogy minden tréning anyag, úgy ez is- minden nap egyre jobb és jobb, egyre fejlettebb és fejlettebb lesz! 🙂

Heinbach Dárius

Írta: Heinbach Dárius

Fürkész Holding Kft - stratégiai igazgató Uspješan korak d.o.o. - direktor/igazgató DarZnanja obrt - vlasnik/tulajdonos Közgazdász, senior tréner, Enneagram Tréner, NLP Master, T.A. tréner, networking regionális vezető és két gyermek édesapja.

További cikkei

Kapcsolódó cikkek

1 A tábla

Ezt a táblát, pár évvel ezelőtt készítettem és egy rövid erdei túraútvonalat jelöltem ki vele. Ez a kis …

2023-as világjárás 9 éve a világpiacon

Gyerekkorom óta terveztem, hogy vállalkozó leszek, részben azért, hogy magam dönthessek a saját életemről, szabad legyek és magam …

bni-logo ’Way to the Future’ stratégiai szövetségei

Új stratégiai együttműködések Az elmúlt év során új stratégiai együttműködésekkel gazdagodtam,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

A fejlődésedért vagyunk itt, és alig várjuk, hogy része lehessünk ennek az izgalmas útnak. Nincs más dolgod, mint írni nekünk és mi hamarosan válaszolunk.

Csapatunk készen áll arra, hogy segítsen a képzések kiválasztásában, időpontokban vagy akár egyedi igényekben.

Ha kérdéseid vannak, vagy szeretnél több információt kapni a képzésekről, bátran írj nekünk.


    Megértettem és elfogadtam az adatkezelési nyilvántartásban foglaltakat.

    Hírlevél feliratkozás

    Ha szeretnél értesülni a képzőközpont legfrissebb híreiről, akkor add meg neved és email címed!